Annons

Vindkraften oumbärlig i framtidens energimix

Vindkraften har en viktig roll i framtidens energiförsörjning. Givetvis ska Ulricehamns kommun vara med på banan och utnyttja sina förutsättningar att bidra med elproduktion från vind, anser Bo Larsson.
Debatt • Publicerad 8 december 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den som är motståndare till vindkraft är svaret skyldig och måste tala om hur de framtida behoven av el ska tillgodoses, påpekar Bo Larsson.
Den som är motståndare till vindkraft är svaret skyldig och måste tala om hur de framtida behoven av el ska tillgodoses, påpekar Bo Larsson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oupphörligt rapporterar medierna om extrema väderhändelser i klimatförändringens spår. Dessa orsakar materiell förstörelse och mycket lidande. Desto viktigare är det nu att det som Parisavtalet föreskriver kan nås, nämligen att den fortsatta temperaturökningen stannar vid max två grader, helst inte blir mer än 1,5. Hur det går är avgörande för de framtida livsbetingelserna för djur, natur och oss människor.

För minskade utsläpp spelar sättet att producera el stor roll. Energimyndigheten räknar med vindkraften som en mycket viktig del av elproduktionen. Mer el in i systemet behövs, bland annat försvinner på sikt kärnkraften av kostnads- och säkerhetsskäl. Vindkraften behöver öka från 20 TWh i dag till omkring 100 TWh runt seklets mitt, enligt Energimyndigheten. Att el behövs även i framtiden förstår var och en.

Annons

Vi vill fortsätta att omge oss med invanda bekvämligheter, till exempel IT, och nu tillkommer att vägtrafiken snart är eldriven, elslukande serverhallar anläggs och tung industri måste bli fossilfri. LKAB håller på att ställa om till fossilfri stålframställning och behöver mycket el till det.

”Ulricehamns kommun har också ansvar för och måste medverka till att Parisöverenskommelsen ska lyckas.”

Det är alltså viktigt att utnyttja vindkraften för elproduktion. Tillsammans vill Energimyndigheten och Naturvårdsverket nu se över betingelserna, inte minst hur tillståndsprocessen för vindkraft fungerar. Nu gäller att en kommun måste tillstyrka varje ansökan om att få bygga vindkraft, alltså kunna säga nej, populärt kallat ”det kommunala vetot”.

Det har visat sig att många projekterade etableringar på grund av detta inte blivit av. Varje projekt omges av en rad krav, gränser för störningar och hänsynstaganden till naturvärden, så den prövningen kan givetvis också leda till att projekt inte får genomföras. Miljöprövningen kring vindkraft kommer även i fortsättningen att vara strikt.

Vad myndigheterna vill med den pågående utredningen är att vindkraftsutbyggnaden ska vara hållbar och att planerings- och tillståndsprocessen är förutsebar för alla berörda parter, även projektörer. Kommunen ska ha inflytande över planeringen och vara en viktig remissinstans. Kort sagt, man vill underlätta förutsättningarna för att vindkraften ska kunna spela den viktiga roll i framtidens elproduktion den måste ha. Innan årets slut är det tänkt att utredningen presenteras.

Givetvis ska Ulricehamns kommun vara med på banan och utnyttja sina förutsättningar att bidra med elproduktion från vindkraft. Ett par inlägg i UT under hösten har uttryckt protest mot att ”det kommunala vetot” ska avskaffas. Båda protesterande menar att det skulle vara i strid med kommunalt självbestämmande om det tas bort. Det ena är undertecknat av SD:s energipolitiske talesman Mattias Bäckström tillsammans med Niclas Sunding, det andra av signaturen ”En liten människa med drömmar”.

Den senare skribenten menar också att landsbygden och privat egendom hotas av en ”mångmiljardindustri utan känsla för bygden”. Med vindkraft kommer ”en våt filt lägga sig över landet”. Nej, denna ”mångmiljardindustri” är där för att producera en nyttighet som samhället, vi alla, vill ha. Om personerna bakom de nämnda inläggen anser att vi inte ska ha vindkraft, så måste de tala om hur de framtida behoven av el ska tillgodoses.

Jag och det parti jag tillhör, Vänsterpartiet, vill också att det kommunala vetot avskaffas. Vi anser att vindkraften är nödvändig i den framtida elenergiförsörjningen och vi står bakom att något annat och mer ändamålsenligt kommer istället för ”det kommunala vetot”.

Vi vill medverka till klimatomställningen, satsa på förnybar energi och vi hoppas att vår kommun visar framfötterna inom det området. Sist men inte minst, Ulricehamns kommun har också ansvar för och måste medverka till att Parisöverenskommelsen ska lyckas.

Bo Larsson, Tvärred, vänsterpartist

Annons
Annons
Annons
Annons