Annons

Lärare: Varför tillåts manliga släktingar gå med i balpromenaden?

Jag såg mina gamla elever gå balpromenaden genom stan i vackra klänningar. Men de gick inte med en skolkamrat, utan med manliga släktingar, skriver signaturen ”Grundskolelärare”.
insändare • Publicerad 15 juni 2024
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Balpromenaden lockar många till Storgatan som tittar på paren. Personerna på bilden har inget samband med insändaren.
Balpromenaden lockar många till Storgatan som tittar på paren. Personerna på bilden har inget samband med insändaren.Foto: Pernilla Rudenwall

När ska du, rektor på Tingsholmsgymnasiet, sätta upp regler för vem eller vilka som ska få gå er skolbal?

Om du vill visa att du arbetar mot hedersrelaterat förtryck på din skola, bör du kräva att de elever som går balen, går tredje året, på din skola. Inte första året, inte någon som tog studenten för fyra år sen, ingen jämngammal kusin från en annan stad, och för guds skull, inte någons pappa (som jag såg på Ulricehamns gågata förra året).

Annons

Och vem är då jag ?

Jag är en grundskolelärare som stod och hejade på många av mina före detta elever som nu har blivit så stora och snart tar ett stort steg ut i vuxenvärlden. Jag blev glad och stolt när jag såg deras förväntansfulla ansikten och glädjen som glittrade i deras ögon över att de snart skulle vara färdiga med sina studier.

”I Sverige finns det i dag 240 000 unga som blir utsatta för hedersrelaterat våld eller förtryck.”

Sen ser jag plötsligt en tjej; ”Men oj, går hon med sin lillebror?”

En annan tjej; ”Men va? Det är väl hennes äldre kusin hon går med?”

En tredje tjej; ”Nämen , går hon med sin storebror? Han är ju minst 24 år.”

Finns det fler exempel? Ja, det gör det.

I Sverige finns det i dag 240 000 unga (siffror från 2017) som blir utsatta för hedersrelaterat våld eller förtryck. Förtryck i att som exempelvis kvinna, inte få ha manliga kompisar, inte få ha pojkvän före äktenskap, eller att ständigt bli kontrollerad och övervakad av manliga familjemedlemmar.

Vi får inte vara rädda att kränka någons integritet eller rättighet i att få välja vem man vill gå med på balen. Det handlar inte om det. Det handlar inte om att ”låta alla få vara med”. Gå med en annan tjejkompis i så fall, precis som Anna eller Lisa gjorde.

Det är inte kränkande att säga att det bara är tredjeårselever som får gå på balen. Vem är du rädd att kränka? Killar som, om ett par år, ändå kommer få gå balen, eller killar som redan har gått på balen för ett par år sedan?

”Vi får inte vara rädda att kränka någons integritet eller rättighet i att få välja vem man vill gå med på balen.”

Hedersrelaterad problematik har funnits förr i tiden i Sverige men vi har utvecklats och blivit smartare. Vi vet bättre nu. Vi kan inte gå tillbaka till stenålders-tänk, där kvinnan ska stå vid spisen, att hon ska värna om sin kyskhet eller att hon inte ska få umgås med manliga vänner.

Annons

Att dessutom få höra i efterhand att vissa tjejer inte fick närvara på festen som hölls på hotellet efteråt? Jag finner inga ord. Och vilka bestämde detta? Deras äldre, manliga familjemedlemmar.

Att föräldrar inte vill att deras barn ska dricka alkohol är en sak, men jag hoppas att ni föräldrar har uppfostrat era döttrar till så pass självsäkra och starka individer att de kan befinna sig ett rum där alkohol finns, utan att själva vilja ta en droppe? De har en egen röst, och de kan säga nej. Här i Sverige får vi umgås och kramas med våra kompisar utan att det inkräktar på vår ”heder”.

Problematiken kring balen kommer säkert inte försvinna trots ett förbud. En del föräldrar kan låta tjejerna vara hemma istället för att vara med på balen. Man ser till att de är ”sjuka” och inte kan delta. Där kan vi tyvärr inte påverka.

Men som skola, måste vi försöka påverka så långt vi förmår oss. Om man som rektor tillåter att det ska få gå till på det vis som det gör idag, tillåter man hedersrelaterat förtryck få ta plats i vårt samhälle.

Grundskolelärare

Annons
Annons
Annons
Annons