Sommarmat
Stora kok blir det. Jag gillar inte att stå i köket på sommaren. Trots att jag har jobbat i kök på skollovskoloni, restaurangkallskänk och haft storhushåll, har jag inte lärt mig att gilla att hålla på i köket fina dagar. Därför blir det gärna sånt som lasagne och gratänger. Lakto-ovo-vegetariska förstås. De blir lika goda att värma, lite tjatigt kan tyckas, men alternativet? I sommar har jag lärt mig en ny gratäng, som blivit mycket uppskattad. Jag grundar formen med kokt, skivad färsk potatis. Sedan blandar jag spenat och gröna ärtor med salt och peppar och lägger i formen. Över det hela häller jag en äggstanning gjord på tre ägg och fyra dl mjölk. Sist strör jag på riven ost. Det hela sköter sig självt i ugnen, 200 grader i cirka en halvtimme. Min vegetariska lasagne blir olika varje gång. Ibland har jag svamp i tomatsåsen, ibland grönsaker som haricots verts och kikärtor. Lök har jag alltid med. Ostsåsen gör jag i princip enligt recept på lasagnepaketet. Det blir väldigt gott att byta ut mellanlagren lasagneplattor mot fullkornspasta av valfri form och fason. Mycket jordgubbar blir det nu, både färska och pajade. Ena dagen kostade en liter 40 kronor. Dagen därpå fick man tre liter för 30 kronor. På får man passa, säger en som är jordgubbsberoende.