Sökandet efter Homans värld
Han spekulerar och tänker i regel fel, men tack vare sin katt löser han alltid gåtorna.
Författaren till denna figur är en synnerligen mångsidig person: Jan Mårtensson, inte bara författare utan framför allt ambassadör och tidigare undergeneralsekreterare i FN samt chef för kungens kansli.
Som författare tillhör han de allra mest produktiva med närmare 60 utgivna titlar.
Hans Homan-deckare följer ett välbekant mönster, så överraskningsmomenten är ganska få.
Det jag fastnat för i dessa böcker är de kulturella inslagen, framför allt hans lockande beskrivningar av byggnader och institutioner i Stockholm.
För varje bok jag läser blir jag inspirerad och lockad av allt det kulturellt intressanta som Stockholm enligt Homan/Mårtensson har att erbjuda.
När familjen i påskhelgen tillbringade några dagar i Stockholm var förstås tanken att vi skulle ta, åtminstone några, steg i Homans efterföljd. Men inte blev det mycket bevänt med det. Det mesta kom att handla om Gamla stan och Djurgården.
Nog så trevligt för den delen. Man hinner inte mer än en liten del av det man från början tänkt.
Att flanera i vår försommarvackra huvudstad kändes inte som bortkastad tid, trots att vi valde andra vägar än Homans. Hans Köpmangata hittade vi inte heller.
Stockholm har förstås mer än gamla byggnader att bjuda. En av de mest spektakulära är det magnifika halvklotet Globen.
Alldeles intill denna unika (?) arena håller man på att uppföra en ny miljardanläggning, nämligen Stockholms arena som lär bli färdig nästa år.
Dagens fundering