En förklaring till att utryckningar ökar vad gäller trafikolyckor och bränder kan vara att det två senaste vintrarna har varit hårda. Det har alltså varit en hård vinter både i början och slutet av 2010.
En annan förklaring kan vara att SOS-alarm har ändrat kriterierna för när räddningstjänsten larmas ut på olyckor.
– Att spekulera i ökningens orsaker är alltid lite vanskligt, det är många faktorer som påverkar, säger Bo Sandström på Södra Älvsborgs räddningstjänst.
– Men jag vet att den senaste perioden har det gjorts lite olika förstärkningar i bedömningsgraderna hos SOS-alarm. Numera slås räddningstjänsten på alla olyckor där ambulans också larmas.
Men Bo Sandström tror alltså även att vädret och de hårda vintrarna kan ha spelat roll för antalet trafikolyckor, både för att det blir svårare vägförhållandena och för att antalet viltolyckor kan ha ökat.
– Det är absolut en rimlig förklaring.
Att Ulricehamn ligger högt i statistiken för trafikolyckor kan också bero på att det är en till ytan stor kommun med en stor befolkning utanför Ulricehamns tätort. Det finns alltså många vägar och görs förmodligen många resor i förhållande till antalet invånare.
En spekulation kring antalet bränder kan också vara att det är vanligare med eldstad på landsbygden och därmed också vanligare med soteld vid kallare väder.
Men Bo Sandström påpekar också att det är relativt få händelser det handlar om och att förändringar därmed snabbt blir procentuellt sett stor.
Ökningarna av antalet larm gör att deltidskåren i Ulricehamn nu har ett förhållandevis stort antal utryckningar jämfört med andra stationer. I särklass mest av förbundets alla deltidskårer och nästan lika många som heltidskåren i Mark.
En förklaring till detta kan enligt Bo Sandström vara att ambulansen finns i samma lokaler och att det funnits en tradition här att samverka.