Annons
Nyheter

Allvarliga brister vid hundkennel

Vid en inspektion nyligen vid hundkenneln utanför Ulricehamn uppdagades allvarliga brister. Hela anläggningen var smutsig stora mängder avföring och urin på golv och bäddar.
Nyheter • Publicerad 17 september 2008

Det var en bedrövlig syn som mötte veterinären och djurskyddsinspektörerna, då de besökte kenneln i ett litet samhälle i Ulricehamns kommun för några veckor sedan.

De cirka 80 schäferhundarna har tillgång till en lagerbyggnad, ett stall, men vistas även i boningshuset. På golven fanns avföring och urin. Det var även smutsigt med damm, hårtussar och ett avgnagt hästbäcken inne i huset.

Annons

På toaletten låg en död valp.

På något ställe i huset stack vassa spikar ut från en dörrpost. Utfordringen av hundarna skedde direkt på marken utomhus. På rastgården låg avfall, brädor, galler, glasskärvor och annat som bedömdes kunna innebära skaderisk för hundarna. Mitt på gården fanns en eld där avföring kontinuerligt eldades upp.

Vattentunnan med dricksvatten användes även av hundarna till att bada i. Ur hygiensynpunkt ett tveksamt arrangemang, enligt veterinärutlåtandet.

I några av utrymmena inomhus stod tomma vattenhinkar. På andra våningen i boningshuset fanns en halv säck med torrfoder i vilken även hundar vistades. Enligt inspektionsrapporten luktade det starkt av urin och avföring.

Fönster och dörrar var stängda och inga ventiler noterades.

Miljökontoret har fått upprepade anmälningar mot kenneln allt sedan den etablerades i kommunen 2005. Bland annat har hundköpare som varit missnöjda hört av sig. Inspektioner med påpekanden har gjorts men kennelägaren har inte följt åläggandena.

– Efter den senaste anmälningen tog vi med oss en veterinär för att få extra tyngd i bedömningen, berättar miljöinspektör Ingela Svensson. Efter inspektionen nu ska vi lägga förslag till nämnden.

Ingela Svensson utesluter inte att det kan bli fråga om att tillståndet för verksamheten kan komma att dras in.

– Trots att verksamheten funnits i tre år, saknas fortfarande journalföring. Det försvårar för oss att kontrollera och följa upp verksamheten.

I veterinärutlåtandet ges förslag till omedelbara åtgärder. Några exempel:

Annons

? En sanitetsutredning bör omedelbart göras.

? Djurantalet måste snarast minskas till högst en tiondel.

? Hela anläggningen måste saneras.

? Utfordringsrutiner måste ses över.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons