Byträffen i Liared lever
Bara några minuter efter öppningsdags börjar folk strömma till. Malin Björk, en av dem som ansvarar för kvällens servering, har fullt upp.
– Jag är förvånad, i januari brukar det inte vara så här mycket folk, säger hon samtidigt som hon häller upp ännu en kopp kaffe.
Bullarna i glasmontern har strykande åtgång, liksom kaffet. Här finns även läsk, småkakor och godis. Men populärast är nog de dignande ägg- och räkmackorna. Efter en stund får man börja bre nya mackor för att svara upp mot efterfrågan.
Det är byalaget som svarar för verksamheten i Byaträffen. Allt bygger på ideella insatser. Grundtanken med Byaträffen är att fungera som social mötesplats i Liared.
Förutom caféet, som håller öppet på tisdagar, är lokalen tillgänglig för arrangemang av olika slag. Vid högtider är platsen en naturlig mötespunkt.
Senast nu inför julen hölls en uppskattad glöggmarsch med basar. Lokalen hyrs även ut för privata tillställningar.
– En nyhet är den öppna förskolan, som sedan i höstas flyttat hit. Även den är öppen på tisdagar, berättar Malin Björk.
Paret Danielsson är två av kvällens besökare. Det var de som för nu åtta år sedan tog initiativet till Byaträffen. Detta sedan de slagit igen sin butik som fanns i samma byggnad.
– Det är verkligen roligt att se att lokalen har blivit en etablerat träffpunkt här i Liared. Nästa år blir det faktiskt tioårsjubileum, säger Sten-Åke.
– Det vågade vi nog inte tro, den gången det begav sig. Men man måste våga chansa, tillägger Kerstin.
Nu är nästan samtliga sittplatser i caféet upptagna. Flertalet av besökarna är i medelåldern. Men vid ett av borden sitter Elvira Wester, Wilma Danielsson och Erik Lind, som samtliga är i 12-årsåldern.
– Vi brukar gå hit varje tisdag, om det inte är något annat på gång, säger Elvira.
– Men här är aldrig något annat på gång här, replikerar Wilma med ett leende.
– Så därför är vi här. Det är kul att ha någonstans att träffas, svarar Elvira tillbaka.
De berättar om sig själva samtidigt som de med flinka fingrar knappar på sina mobiler. Alla tre går i skolan i Hössna. Till hösten då de börjar i årskurs sju väntar Stenbocksskolan i Ulricehamn.
Men de är inget de tänker på nu.
På frågan varför de inte lika väl sitter hemma och umgås via dator eller mobil, som ju verkar vara modellen för unga nuförtiden, svarar det att det faktiskt är roligt att träffas så här.
– Och så är det bra fika, säger Elvira Wester, som tuggar i sig en pizzaslice.