Glutenfritt får tummen upp när Celiakiföreningen gästar Ulricehamn
Det är torsdag kväll, och tolv medlemmar från Celiakiföreningen Sjuhärad har just slagit sig ner på Café Torgstallet i Ulricehamn för att fika tillsammans. De gemensamma fikaträffarna anordnas en gång i månaden, för att testa Sjuhärads glutenfria utbud.
Besöken görs helt oanmälda, med blandade resultat. Här på Torgstallet är medlemmarna väldigt nöjda.
– Här fanns så mycket att välja på, alla sallader utom pastasalladen gick att få glutenfri, samt hamburgare och alla smörgåsar. Just smörgåsar kan annars vara svårt, särskilt när vi kommer flera på en gång, säger föreningens ordförande Marianne Ståhlbrand.
Det är inte bara ett kafés utbud som spelar roll för någon med en allergi. Ofta är det också viktigt med personalens kunskapsnivå. Det kan till exempel gälla att inte ha samma smör på glutenfritt och ”vanligt” bröd, samt att inte ha samma tång till alla kakor, då nötter eller mjöl kan spridas.
– Där är det väldigt olika, på vissa ställen är de jättenoga och duktiga, på andra har de ingen koll alls. Här kändes det som att de har full koll. Men sen vet vi ju inte hur de har handskats med maten, säger Marianne.
”Ofta får vi frågan hur känsliga vi är eller hur mycket gluten vi tål. Vilken fråga!”Marianne Ståhlbrand, Celiakiföreningen Sjuhärad
Tvärt emot vad många tror är celiaki inte samma sak som en allergi. Det är istället en autoimmun sjukdom. Att få i sig gluten är därför skadligt för kroppen hos någon med celiaki.
På senare år har det blivit en hälsotrend att äta glutenfritt, vilket medlemmarna i föreningen ser som både positivt och negativt. Det positiva är att intresset för glutenfri kost verkligen har ökat utbudet av glutenfria alternativ.
Men när de som äter glutenfritt av andra hälsoskäl än celiaki säger att de kan äta ”lite gluten” eller att det inte är så noga, finns risken att restaurang- och kafépersonal tror att glutenintolerans inte är så farligt.
– Ofta får vi frågan hur känsliga vi är eller hur mycket gluten vi tål. Vilken fråga! Som glutenintolerant är man inte känslig, har man celiaki skadar det vår tarm om vi får i oss gluten.
Innan pandemin var föreningen på fikabesök hos Günthers brödstuga i Ulricehamn. Där nådde nivån inte riktigt upp till dagens besök på Torgstallet. Framför allt gällde det att de inte hade glutenfritt bröd på plats.
– Vi kunde välja på Budapestbakelse eller biskvi, men det är inte superspännande när det ofta är det enda som finns, förklarar Marianne.
Hennes bordsgranne Hans Thornander har ett tips till alla kaféer som vill erbjuda glutenfritt.
– Köp ett separat våffeljärn och glutenfri våffelmix, så löser du en bra glutenfri fika. Man måste inte vända ut och in på sig själv som företagare.