Nuvarande avtal, som gäller sedan mars 2012, löper ut sista februari nästa år.
Men redan nu har föreberedelserna inför kommande upphandling påbörjats.
Det är kostcheferna i de fem kommuner som samarbetar kring upphandlingen (Ulricehamn, Borås, Svenljunga, Tranemo och Bollebygd) som diskuterar inriktning samt hur synpunkter från personal och brukare tas tillvara.
Önskemålet att maten ”ska vara svensk” är en målsättning som brukar föras fram i sammanhang som dessa. Men ett sådant krav kan inte ställas vid upphandling, enligt Björn Isaksson, inköpscontroller i Ulricehamns kommun.
– Det är inte tillåtet. Några uttalade miljökrav ingår heller inte i det nuvarande avtalet.
– Men anbudsgivaren skall beskriva vilka metoder för kvalitetssäkring, livsmedelssäkerhet och spårbarhet som tillämpas. Dokumentation ska kunna styrka efterlevnaden och även delges upphandlaren vid begäran, säger Anna-Karin Merstrand.
– Och vad gäller svensk mat, så bör det nämnas att av allt kött som serveras i skolor och på äldreboende, så har 98 procent svenskt ursprung.
Björn Isaksson och Anna-Karin Merstrand, som jobbar med upphandling, menar att man redan inom nuvarande avtal ställer hårda krav på kvaliteten på den mat som serveras. Och målet att 17 procent av de livsmedel som serveras ska vara ekologiska har redan nåtts, trots att den politiska målsättningen här hade satts till 2015.
Men ytterligare krav kan ställas, berättar Anna-Karin Merstrand.
– En möjlighet är att redan i upphandlingen kräva intyg från leverantörerna, för att försäkra sig om att miljöstyrningsrådets baskrav ska följas. Det är en möjlighet som jag kommer att lyfta inom ramen för den förstudie som dragits igång, säger hon.
Serveringen av den thailändska kycklingen då, som uppmärksammades för några veckor sedan? Jodå, inköpet av den ligger inom ramen för det upphandlade avtalet.
– Findus fågelprodukter från Thailand produceras i anläggningar uppfyller miljöstyrningsrådets baskrav samt följer svensk djurskyddslag och, på en del punkter, ställer ännu stängare krav, säger Anette Fleischer, verksamhetsutvecklare kostfrågor i Borås stad.
Findus har dokument som visar att kvalitetskraven följs. ”Vi garanterar kvaliteten på det importerade köttet på samma sätt som vi garanterar kvaliteten på det svenska”, skriver Findus.
Detta är något som företaget regelbundet följer upp.
Nyligen behandlades en C-motion med förslaget att upphandling av livsmedel ska ligga i nivå med svensk djurskyddslagstiftning. Motionen återremitterades. Och nu är det oklart när ett förslag åter kan behandlas.
– Det är naturligtvis önskvärt att hinna få fram ett förslag som kan behandlas politiskt innan nästa upphandling genomförs, säger Björn Isaksson.
Hårdare krav
Många politiker, tjänstemän och medborgare tycker att det är rätt att ställa höga krav på den offentliga maten. Det skriver miljöstyrningsrådet, apropå att EU-parlamentet öppnat för nya tuffare kriterier vid upphandling av mat.
Redan i dag ställs tuffa krav vid offentlig upphandling av mat. Exempelvis kan krav ställas vad gäller miljö, djurskydd och sociala förhållanden.
Men vissa krav är inte tillåtna, enligt upphandlingslagstiftningen. Ett exempel är ursprung av vara. Det gäller nu och det gäller även med de nya upphandlingsdirektiven.
Det innebär att man inte kan kräva att varan ska vara närproducerad eller producerad i något utpekat land, exempelvis Sverige.