Annons
Nyheter

Hönor för mys mer än för ägg

Susanne Niskanen har haft hönor sedan hon flyttade ut på landet för 15 år sedan. Favoriten är Kochinhönan.
Nyheter • Publicerad 22 april 2011

Ursprungligen kommer Kochinhönan från Kina, men det är en ganska vanlig ras i Sverige. Det är inte en ras man har för att få en rejäl äggproduktion eftersom de är dvärghöns, men äggproduktion är inte direkt syftet med Susannes hönor ändå.

– Nej, jag har dem mest för att det är så mysigt. Äggen får jag ju på köpet under sommaren och vi brukar ge bort ägg till vänner och bekanta som får ge ett frivilligt bidrag om de vill, säger hon.

Annons

Susanne och hennes familj bor på Skogen i Grönahög och eftersom det är påsklov är barnen hemma från skolan. Döttrarna Henny och Laura har rotat runt inne i hönshuset och i hönsgården och hittat ett halvt dussin krämfärgade ägg som de lagt i en korg - det är pannkaka som hägrar. De burriga fjäderbollarna, i vitt, brunt, svart och blått pickar lugnt runt i hönsgården, kacklar då och då, och flaxar egentligen bara till när katten jagar dem.

– Jag har provat att ha andra raser också, men jag gillar de här. De är så lugna, säger Susanne Niskanen.

Susanne har planer för sina hönor. För tillfället går hennes hönor i samma hönsgård, men egentligen så vill hon ha en gård till varje färg. Har hon ordning på dem blir det lättare att se till att rasen bibehålls och även bestämma vilken färg en höna kommer att få. Susanne Niskanen är medlem i Knallebygdens rasfjäderfäförening och försöker att hålla sina hönors avkomma renrasig.

– Vi försöker ju att bevara rasen eftersom vi vill att den ska finnas kvar, förklarar hon.

Hon brukar låta en eller två hönor få en kull per år. Mer än så har hon svårt att ta hand om. Förra året planerade hon en kull och fick en till på köpet.

– Den ena hönan försvann och kom tillbaka med tre kycklingar som pep lagom till vi skulle på semester.

Att ha höns har flera fördelar när man bor på landet. Hon får utmärkt gödsel till trädgården och då och då särskilt när det blir för många tuppar, brukar hon koka fågeln och servera med currysås och ris.

– I början hade jag jättesvårt att ta bort dem men jag har vant mig. Numera är det mer allt arbete som jag tänker på och som gör att jag tvekar - att det ska finnas tid till att tillreda den.

Ägg till påsk lider hon hur som helst inte någon brist på, eftersom hon förutom Kochinhönsen även har ankor som lägger ägg. Ankäggen är fetare och ganska mastiga.

– De blir väldigt saftiga sockerkakor av dem, skrattar Susanne.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons