Långvarigt bråk om avlopp
I slutet av 2008 begärde Ulricehamns kommun en inventering av enskilda avlopp vid tio fastigheter i Romsås efter att klagomål framförts av en medborgare. Klagomålen gällde avloppssystemen vid tre hus, deras konstruktion och miljöpåverkan, men för att anmälaren skulle förbli anonym skickades kravet på inventering till flera hushåll. Sedan dess har en intensiv brevväxling mellan fastighetsägarna och kommunen pågått. En av de boende menar att det handlar om angiveri och man är kritisk mot kommunens agerande eftersom man menar att hundratals hus i Ulricehamn har likadana avloppslösningar men slipper krav från kommunen. "Vi är ett flertal fastighetsägare som omedelbart efter erhållandet av begäran om avloppsinventering framförde erinringar mot detta system... alla medborgare i Ulricehamns kommun såväl som i övriga kommuner i landet har en självklar rättighet att behandlas lika av myndigheter", skriver en av de boende i ett brev. Denne menar att Länsstyrelsen också intygat att det handlar om särbehandling. En anmälan till Justitieombudsmannen upprättades men JO valde att aldrig ta upp fallet.
Miljö- och byggnämnden har efter kritiken tagit fram en Inventerings- och tillsynsplan för enskilda avlopp som bland annat slår fast att inventering bara kan göras i mån av resurser, vilket innebar kontroll av cirka 50 nya anläggningar 2009, samt hur dessa ska prioriteras framöver.
I slutet av förra året kontaktade de boende Kommunstyrelse med önskan om åtgärder i saken från deras sida men fick där inget gehör. Man har i sina skrivelser också gjort klart att man är beredd att gå med anmälan ända till EU-domstol om så skulle krävas. I ett brev daterat december 2009, efter avloppsinventeringen, skriver kommunens miljöchef Pär Norgren: "Vi kan konstatera att inget av avloppen var av så dålig kvalitet att omedelbara åtgärder krävs. Däremot var flertalet sådana att åtgärder behövs inom en tvåårsperiod. Om dessa anläggningar inte åtgärdas överväger miljö- och byggnämnden att förelägga om åtgärd eller utfärda förbud mot användning". Den slutliga formuleringen får en av de boende att reagera starkt och man skriver i svar att de sanktioner Norgren varnar för inte kan bli aktuella eftersom inga "konkreta beslut föreligger". Man menar att hoten om eventuella sanktioner är "klart manipulerande".
Ärendet tas upp idag på miljö- och byggnämndens ordinarie sammanträde.