Mest ekonomiskt att anställa
Det visar en sammanställning som kommunen på UTs begäran tagit fram. Flertalet av kommunens förvaltningar finns med som beställare i den lista som sammanställts. Kostnaderna varierar också, från i något fall några enstaka hundra kronor (museiverksamhet) till upp emot en halv miljon eller mer (IT-stöd).
Enligt kommunen ekonomichef Olof Olsson går det inte att uttala sig generellt huruvida kommunens kostnad för konsulttjänster är hög.
– Det beror alldeles på i vilken fas kommunen är. Just nu befinner sig Ulricehamns kommun i en utvecklingsfas, och då kan det uppstå situationer där tillfälliga konsulttjänster kan behövas. Men även annars kan det uppstå situationer då det kan vara bättre att anlita konsult istället för att anställa. Men generellt bör man sträva efter att i första hand anställa, eftersom det ofta är den mest ekonomiska lösningen.
När kan det vara motiverat med konsulttjänster?
– För kortare projekt eller väldigt speciella uppgifter, där kommunen saknar motsvarande kompetens. Eller vid akuta tillfällen där en kompetens snabbt behövs, som saknas inom den egna organisationen.
Under en period av 1,5 år anlitades en konsulttjänst vid vård- och omsorgsförvaltningen för att fungera som såväl enhetschef med uppdrag även som metodutvecklare och projektledare. Detta till en kostnad av cirka 2,7 miljoner kronor. Olof Olsson vill inte i detalj kommentera detta.
– Frågan bör snarare ställas till förvaltningen. Rent siffermässigt och utifrån ett allmänt perspektiv hade det varit mest ekonomiskt att anställda till tjänsten.
– Men det är möjligt att det här handlade om specialkompetens som behövdes. Eller så kanske man inte lyckades anställa den efterfrågade kompetensen. Jag utgår från att förvaltningen gjort en bedömning och kommit fram till att denna lösning var den bästa.
Christer Seldevall