Annons
Nyheter

Nödrop om historiska filmer

En unik samling filmer från Ulricehamns historia är i så dåligt skick att en del riskerar att vara förstörda inom en snar framtid. Nu planeras en räddningsaktion för att bevara dem åt eftervärlden.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2014
Kulturenhetens chef Anna Laang visar en av filmerna som är i dåligt skick. Snart hoppas hon att den och de andra filmerna ska vara digitaliserade och därmed räddade för framtiden.
Kulturenhetens chef Anna Laang visar en av filmerna som är i dåligt skick. Snart hoppas hon att den och de andra filmerna ska vara digitaliserade och därmed räddade för framtiden.Foto: Anders Rosenberg

Det är kommunens kulturenhet som har slagit larm om tillståndet för filmerna och samtidigt föreslår en räddningsaktion.

Det handlar om ett omfattande och samtidigt unikt arkiv med dokumentärfilm från 1910 och framåt.

Annons

– Vi har ett unikt dokumentärfilmsarkiv som är ovanligt stort för en kommun av vår storlek, säger kulturenhetens chef Anna Laang.

Tillståndet för en del av materialet är mycket dåligt. Det beror bland annat på att filmerna helt enkelt är gamla men också på felaktig lagring och hantering. Arkivet där filmerna har förvarats har tidvis för hög temperatur och för torr luft.

Ett exempel är filmen Ulricehamn 1958, som inom ett år inte kommer att kunna visas eller överföras till digitalt format på grund av dess dåliga skick. Men det finns flera filmer som är mycket sköra och går sönder när de körs i projektor.

För att rädda filmerna krävs en lång rad åtgärder. Till viss del har arbetet redan inletts men för att få gjort det viktigaste begär kulturenheten en extra summa pengar. Denna förfrågan ska upp på politikernas bord på måndag då kommunstyrelsens sammanträder. Förslag till beslut är att 100 000 kronor avsätts för att rädda filmerna och för att samtidigt göra dem tillgängliga för forskning samt allmänhet.

Att frågan om filmernas skick har blivit aktuell beror bland annat på filmaren Jan Bergman. Han producerade Ulricehamnsfilmen Där vägarna möts. Han hörde nyligen av sig för att höra hur kommunen hanterar filmerna. Då uppdagades samtidigt vissa brister.

På kommunens kulturenhet konstaterade man att man saknar både kunskap och resurser för att ta hand om filmerna på rätt sätt. Det ledde vidare till att Jan Bergman kom till Ulricehamn i mars i år för att se över filmarkivet. Han tog fram en rad åtgärder som måste till för att rädda filmerna.

Bland annat handlar det om att filmerna måste tvättas och repareras i en speciell kemisk process i ett laboratorium med rätt utrustning och kompetens. Sedan måste ett professionellt företag som arbetar med både analog och digital film producera en så kallad digital master som kan användas som ett digitalt original.

Först då kan filmerna vara säkrade och samtidigt göras tillgängliga. Bland annat talas det om att man ska kunna låna filmerna på biblioteket eller se dem på nätet.

– Det handlar om unika tidsdokument från vår stad. Vi har ett ansvar att rädda den här filmskatten, säger Anna Laang.

Filmer som finns i bildarkivet är bland annat:

Ulricehamn staden vid Åsunden från 1958

Där vägarna möts från 1991

En kopia av Tåg ut klart slut

Ett femtontal kortare filmer från järnvägsbyggen

Iros börsintroduktion

Åsunden och Ulricehamn 1916

Intervju med Isak Rosén

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons