Populärt med loppis på nätet
Två som är aktiva på sajten, i alla fall periodvis, är Linda Helin och Eva Sigfridsson. De har via Facebook bestämt träff på parkeringen vid Järniahuset där Eva jobbar. Hennes dotter behöver ett nattduksbord och Linda har ett att sälja för 50 kronor.
– Ja, jag har gjort ett röj hemma och köpt nya möbler. Det här är ett lätt sätt att bli av med saker istället för att bara kasta, säger Linda Helin som bor i Marbäck. Man har ju så mycket som man inte använder.
– Och på köpet får man de här spontana mötena där man kan snicksnacka lite, säger Eva Sigfridsson.
Att det skulle bli så här stort intresse trodde nog inte Krister Allansson som startade loppisgruppen för ungefär fem år sen.
– Folk värnar om miljön och det är ju inne med retro och shabby chic. Det är många som har fula saker som de inte värdesätter och som någon annan vill ha, säger han.
Men det blir en hel del jobb för Krister Allansson. En timme om dagen ägnar han åt att sidan, han tar bort inaktuella annonser eller medlar i diverse konflikter som kan uppstå. Dessutom kontrollerar han varje förfrågan om medlemskap, han vill bland annat säkerställa att personen verkligen bor i närområdet. Och på grund av all tid det tar har Krister den senaste tiden tänkt att han kanske skulle ta betalt för tjänsten och i ett inlägg föreslog han att medlemmarna skulle betala 50 kronor om året. Men det möttes inte av någon större entusiasm.
– Nej, jag tycker nog grejen är att det ska vara gratis. Men det är ju för att folk inte sköter sig som det blir mycket jobb för admin, säger Linda Helin.
Eva Sigfridsson använder mest sajten för att köpa och sälja barnkläder.
– Jag vägrar lägga flera hundra kronor på ett par byxor som det blir hål på efter en kvart. Sen har man mycket kläder som barnen vuxit ur innan de ens hunnit använda dem och som är bra att sälja här, säger hon.
Och hon menar att gruppen faktiskt också möjliggör för dem som har det riktigt knapert.
– Ja, runt jul är det väldigt många leksaker som det handlas med på sajten. Och många skänker också olika saker, säger Linda.
Annars tror de att man kan sälja vad som helst, så länge som kunden anser att det är ett fynd. En gång hade Eva glömt vad hon betalat för en cykel för så det blev att hon sålde den för över inköpspriset.
– Men kunden tyckte det var jättebilligt och var så nöjd. Så det var ju fortfarande ett fynd för dem, säger Eva Sigfridsson.
– Det konstigaste jag har lyckats sälja var fyra gamla rostiga gravlyktor. Jag frågade vad kunden skulle ha dem till och hon sa att hon "har många nergrävda lik i trädgården", skrattar Linda Helin.
Vid ett privatköp har du inte samma skydd som när du handlar av ett företag. Det är köplagen som reglerar köpet och den innehåller inte samma skydd som när du handlar av ett företag.
Utgångspunkten är att det du och säljaren har avtalat om gäller. Men varan kan ändå anses felaktig om:
- den inte är sådan som säljaren har sagt
- säljaren har låtit bli att upplysa dig om fel av mera allvarlig karaktär som säljaren kände till
- den var i väsentligt sämre skick än du kunde förutsätta, med ledning av priset och andra omständigheter.
Om du får problem med varan efter ett privatköp och inte kan komma överens med säljaren, kan du vända dig till tingsrätten för att få tvisten löst. Allmänna reklamationsnämnden prövar inte tvister mellan privatpersoner.
Källa: Konsumentverket