Annons
Nyheter

Rättstvist avgjorde ägarfrågan kring mångmiljonarvet

Riddarhuset i Stockholm är nu rättmätig ägare till en av Ulricehamns kommuns största gårdar, med närmare 500 hektar mark. Det står klart efter en rättstvist mot en tidigare ägare.
Ulricehamns kommun • Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 26 april 2021
Gården i Ulricehamns kommun som nu tillfaller Riddarhuset innefattar bland annat närmare 500 hektar mark.
Gården i Ulricehamns kommun som nu tillfaller Riddarhuset innefattar bland annat närmare 500 hektar mark.Foto: Henrik Erickson

När ägaren till gården en av Ulricehamns kommuns större gårdar gick bort 2018, blossade en rättstvist upp gällande arvet efter honom.

I sitt testamente skänkte ägaren hela fastigheten med byggnader och närmare 500 hektar mark, till Riddarhuset i Stockholm. Institutionen, som förvaltar det historiska arvet efter den svenska adeln, blev med detta ägare av en egendom i Ulricehamns kommun, som i mars 2019 värderades till 45 miljoner kronor.

Annons

Den avlidne ägarens far hävdade dock att han är den rättmätiga ägaren till fastigheten och i den rättstvist som nu avgjorts, visade han bland annat upp ett köpebrev, som han menade bevisar hans rätt till fastigheten.

I den 26 sidor långa domen, som UT tagit del av, kan utläsas att fadern 1990 överlät hela egendomen till sin son till priset av 3 100 000 kronor. Sonen har allt sedan dess agerat som ensam ägare till gården och stod även som ägare vid sin bortgång 2018. Under åren som följt efter överlåtelsen 1990 har fadern haft nyttjanderätt till ett antal byggnader, men aldrig gjort anspråk på att vara ägare.

I januari 2010 skrev sonen in i sitt testamente att egendomen vid hans bortgång skulle tillfalla Riddarhuset, vilket juridiskt skedde 1 januari 2020.

Riddarhuset sökte lagfart för för gården 10 januari 2020. När även fadern sökte lagfart för samma fastighet 20 januari 2020 såg vi början på den rättsprocess som nu har avgjorts till Riddarhusets fördel.

”Två vittnen i målet säger också att de inte känner igen sättet som sonens namnteckning är skriven på i köpebrevet och tror inte att det är han som skrivit den.”
Ett köpebrev för gården står i centrum i den rättstvist som nu gett äganderätten till Riddarhuset i Stockholm.

Fadern har enligt händelseförloppet som återberättas i domen, under hela bouppteckningsprocessen inte på något sätt gjort anspråk på att vara ägare till gården.

Efter att fadern sökt lagfart för fastigheten visar han dock upp ett köpebrev som talar om att han ska ha köpt tillbaka gården från sonen den 19 maj 2010 till en summa av 2 miljoner kronor.

En värdering av fastigheten som gjordes av sonen i mars 2011 visar att det uppskattade marknadsvärdet då var cirka 25 miljoner kronor. Tingsrätten håller det för osannolikt att sonen skulle ha sålt fastigheten till sin far så långt under marknadsvärdet. Detta är en av de saker som tingsrätten tagit i beaktande i domen till Riddarhusets fördel.

Två vittnen i målet säger också att de inte känner igen sättet som sonens namnteckning är skriven på i köpebrevet och tror inte att det är han som skrivit den. Sonens kopia av köpebrevet har heller inte hittats.

Den 4 april fastställde Borås tingsrätt att Riddarhuset är rättmätig ägare till gården. Fadern lämnas med notan för rättegångskostnader på 822 780 kronor. Han har också fram till 30 april på sig att lämna in en överklagan av domen till Hovrätten.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons