Annons
Nyheter

Så ska livet runt sjön bli

En tillgänglig sjö som sjuder av liv och där båtar och människor kan känna sig säkra. Så ser beredningen för samhällsutvecklings vision för Åsunden 2016 ut.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012

I måndags beslutade kommunfullmäktige att ge kommunstyrelsen i uppdrag att arbeta efter beredningens förslag, som bland annat innehåller bojar vid badplatser, bryggor för strandhugg och badplatser som är anpassade för personer med funktionshinder.

Sedan ett år tillbaka har beredningen för samhällsutveckling på uppdrag av kommunfullmäktige jobbat med att ta fram en plan för hur sjön Åsunden kan utvecklas med hänsyn till miljö, friluftsliv, rekreation och turism. Bland annat behöver farledsmarkörerna bytas ut och beredningen vill också ta fram en ny, mer komplett sjökarta där badplatser, naturområden och hastighetsbegränsningar skrivs ut.

Annons

– Min förhoppning är att förändringen ska leda till att Åsunden blir mer av ett område där människor slappnar av med fiske, bad, båtturer och genom att uppleva de fina naturområdena, säger beredningsledningsledaren Jan-Åke Claesson (C).

Beredningen föreslår att de flesta av åtgärderna ska vara utförda i maj, men Jan-Åke Claesson säger att han inte vet hur mycket som hinns med till dess, och att det till stor del handlar om politisk vilja. Kommunstyrelsen har kommenterat beredningens förslag och menar att det är viktigt att fastställa vem som är ansvarig för bland annat underhåll av till exempel bryggor och bojar innan några åtgärder genomförs.

De kommunala badplatserna, framför allt Prången, Skottek och Sturebadet ska förses med bojar. Bojarna ökar säkerheten för de som badar genom att båtar inte kan komma för nära stranden i hög fart. Enligt Lars-Åke Claesson har det tidigare funnits bojar som försvunnit med tiden, exempelvis markerades Prången vid Ätrans utlopp med bojar som också fungerade som en avgränsning från den del där vattnet blir djupare.

Beräknad kostnad för inköp av material: Cirka 24 000 kronor exklusive moms och själva arbetet med att sätta ut bojarna.

Beredningen föreslår att en så kallad handikappbrygga som är anpassad för personer med funktionsnedsättningar ska anläggas vid Sturebadet. Bryggorna är mer plana än vanliga bryggor, är tillverkade i aluminium och har räcken på båda sidor. Just nu finns det inga sådana bryggor runt Åsunden. Sturebadet föreslås blir den första anpassade badplatsen eftersom det är mest lättillgänglig. Målet är att personer med funktionshinder ska ha tillgång till alla kommunala badplatser.

Beräknad kostnad för en brygga på 12 meter: Cirka 66 000 exklusive moms och arbetet med att sätta ut bryggorna.

Maxhastigheten på Åsunden är fem knop och det anges på en skylt som finns mitt i sjön, ett par hundra meter söder om Bryggan. Skylten är inte belyst i dagsläget, vilket gör att den är svår att upptäcka om det är mörkt eller disigt. Det innebär också att skylten i sig utgör en fara för passerande båtar.

– En del båtägare har själva åkt ut och tejpat fast trädgårdsbelysning, säger Jan-Åke Claesson.

Den nya belysningen ska, liksom den gamla, vara solcellsdriven.

Beräknad kostnad: 88 000 kronor exklusive moms och arbetet med sätta ut belysningen.

Annons

Farledsmarkörerna är i dåligt skick och behöver bytas ut för att öka säkerheten i sjötrafiken. I dag finns farledmarkörer från Fästeredssund till yttre Åsunden. Markörerna ska vara solcellsdrivna.

Beräknad kostnad: Cirka 14 500 kronor för alla markeringar, exklusive moms och arbetet med att byta markeringarna.

Bryggor för strandhugg ska göra naturområdena mer lättillgängliga. Det tros också ha en positiv effekt på miljön eftersom den påverkas mindre när båtar lägger till. Var bryggorna kan hamna och hur många det blir är i dagsläget inte klart, men det kan exempelvis röra sig om Korpebo och området nära cykelleden söder om Näsbyholm. Det beror bland annat på hur diskussionerna om bryggorna med markägarna går. Strandhuggen ska bestå av en eller två bryggmoduler där båtar kan lägga till.

Beräknad kostnad: Cirka 20 000 kronor per brygga exklusive moms och arbetet med att sätta ut bryggorna.

Beredningen föreslår också att det ska tas fram en ny och mer komplett sjökarta. Här ska bland annat badplatser, strandhugg, naturskyddsområden och hastighetsbegränsningar markeras.

Förslag med lägre prioritet

På längre sikt föreslår beredningen också att en sjömack ska anläggas samt att både båtplatserna och "smögenbryggan" ska byggas ut.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons