Sex frågor till...
Hur känns det så här ett par dagar efter bröllopet?
– Jag har ont i fötterna efter att ha jobbat 90 timmar förra veckan, annars är det precis som vanligt, jag jobbar på som jag brukar.
Berätta om bröllopsfesten, middagen blev försenad och därmed också stunden då man skulle skära av tårtan. Hur påverkade det er?
– Det försämrade absolut inte kvaliteten, jag har haft kontakt länge med Hovet och vet att deras tidsangivelser inte alltid stämmer. När jag gick dit på morgonen vid sextiden tog vi ut tårtan ur frysen, vårt mål var sedan att den skulle vara cirka fem, sex grader när den serverades och den var 4,8 grader när den skars upp. Så det var välplanerat och fungerade väldigt bra.
Du fick hjälpa kronprinsessparet lite med sin tårtbit?
– Ja, de hade fått en specialtillverkad kniv men fick inte riktigt igenom den så jag hjälpte till. Sedan delade jag ut till kungen och Silvia, Daniels föräldrar och många av kungligheterna. Vi fick väldigt mycket beröm från gästerna.
Fick du några kommentarer från Daniel och Victoria?
– Den var större än de förväntat sig, de sa: "Oj, oj, oj, den tar ju aldrig slut." Tårtan var 3,30 hög plus att den stod på en sockel som var 25 centimeter.
Men hur nådde man då att ta av tårtan högst upp?
– Vi hade hämtat en stege om någon ville haft biten högst upp. Prinsessan från Belgien frågade och jag sa att då går jag och hämtar stegen, men hon nöjde sig sedan med en bit som var i ögonhöjd.
Vad är det bestående minnet från bröllopsdagen?
– Att vi lyckades över förväntan. Trots att många var mätta efter middagen smakade de på tårtan och var överraskade att den trots sin storlek var lätt och att den smakade så mycket. Det var vårt mål, att det skulle vara som en smakexplosion i munnen. Det är fantastiskt att ha fått vara med om detta. Många av kungligheterna, kungen och Silvia, Carl Phillip och flera andra kom spontant och tackade för tårtan. Att de tar sig tid att komma och säga tack känns väldigt speciellt.
Om du vill tillverka en kopia av kronprinsessparets tårta att avnjuta till eftermiddagskaffet bör du inhandla följande ingredienser:
25 liter grädde
50 kilo socker
10 kilo färska svenska smultron
10 kilo färska svenska hallon
16 kilo smultronpuré
4 kilo hallonpuré
5 kilo ekologiskt smör
900 ekologiska ägg
12 flaskor champagne och 3 flaskor Marc de Champagne
20 kilo mascarpone
12 kilo mandel
100 handgjorda rosor av dragen karamell
40 handgjorda liljor av dragen karamell
250 handgjorda sockerspiraler
1, 5 kilo ljus choklad
250 gram kakaosmör
6 kilo mandelmassa
12 kilo mandelmjöl
12 kilo florsocker
1, 5 liter mjölk
2 kilo gelatin
Rivet skal från 80 citroner
5 kilo vit choklad