Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: Tack Lars, Urban, Sten och Fredrik, och alla andra vettiga nejsägare

”Vaddå, får man inte skämta nu längre?”
Kajsa Kettil
Publicerad 7 december 2019
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När män reagerar mot sexistiskt beteende och machokultur ger det ringar på vattnet.
När män reagerar mot sexistiskt beteende och machokultur ger det ringar på vattnet.

Reaktionerna på metoo-uppropet 2017 var många och skiftande. Förutom mängder av ”äntligen!” från mer eller mindre utsatta kvinnor, och en del ”oj, är det så illa?” från tidigare lyckligt ovetande män, fanns det alltså en del som ifrågasatte och förlöjligade den kollektiva protesten.

Metoo har antagligen inte omvänt särskilt många trakasserande, tafsande sexister. Men rörelsen har lett till något riktigt maffigt: nu vågar fler vettiga människor säga stopp och belägg när de upplever att någon i deras närhet beter sig olämpligt.

I tisdags kväll föreläste Lars Larsson om varför vi alla är vinnare när vi säger nej till machokultur.
I tisdags kväll föreläste Lars Larsson om varför vi alla är vinnare när vi säger nej till machokultur.
Annons

Den här texten hade kunnat handla om hur olämpligt det är att uttala sig nedlåtande och sexistiskt mot kvinnor, exempelvis i en sluten grupp på sociala medier. Den hade också kunnat handla om hur vanligt det är med en kvinnofientlig jargong inom idrottens värld.

Den hade kunnat grotta ner sig i att lokala fotbollsspelare har visat prov på just detta, vilket UT nyligen berättade på nyhetsplats.

Men det gör den inte.

För den här texten handlar inte om de personer som har gått och kommer att gå över gränsen. Den handlar inte om pojkar, unga killar eller vuxna män som kallar tjejer för hora, som retar fysiskt svagare killar för att kasta ”tjejkast” eller som använder härskartekniker för att förminska kvinnliga kollegor.

Den här texten riktar uteslutande in sig på alla vardagshjältar som nu träder fram. Alla de vettiga män som börjar säga ifrån.

Vi såg det nyligen i fallet med fotbollsspelare kopplade till Ulricehamns IFK. När situationen uppdagades agerade flera personer, bland andra Urban Svensson, lärare på fotbollsgymnasiet. Även UIFK:s ordförande Sten Selin samt tränaren och föreningsutvecklaren Fredrik Wigestål tog till åtgärder. I stället för att sopa problemet – och därmed negativ uppmärksamhet – under mattan, valde de att säga stopp, både internt inom klubben och externt i bland annat tidningsintervjuer.

När en förening med 600 spelare och drygt 100 ledare agerar på det viset ger det förhoppningsvis resultat. När föreningen dessutom bjuder in till en föreläsning om machokultur blir effekten sannolikt ännu tydligare. I tisdags höll Erik Larsson byggs vd Lars Larsson ett föredrag som handlade om just machokultur och vad vi kan göra för att bryta det destruktiva beteendemönstret. Tillsammans med sin fru Sonja Larsson, HR-ansvarig på företaget, arbetar Lars Larsson för att sprida budskapet inom byggbranschen och idrotten. För en tid sedan tog de i samarbete med jämställdhetsexperterna Nina och Peter Rung fram konceptet Byggkurage, en uppförandekod där omtanke om varandra ska öka trivseln och minska arbetsrelaterade olyckor.

UIFK:s ledare fick i tisdags lära sig hur machokultur fungerar när Erik Larssons vd Lars Larsson föreläste i Tingsholms aula.
UIFK:s ledare fick i tisdags lära sig hur machokultur fungerar när Erik Larssons vd Lars Larsson föreläste i Tingsholms aula.

Under tisdagens föreläsning, som många av UIFK:s ledare lyssnade till, berättade Lars Larsson hur han som ung kille i Limmared kände förväntningarna att en riktig karl skulle tackla hårt under hockeymatchen, köra snabbt med grabbgänget i bilen och ragga på så många tjejer som möjligt på krogen. Den som inte levde upp till förväntningarna riskerade att hamna utanför.

När pojkar och män mer eller mindre uppmanas att vara hårda, hålla tillbaka känslor och raljera med allt som anses typiskt kvinnligt är det inte förvånande att män som bryter mot mansnormen och kvinnor – oavsett hur kvinnliga eller okvinnliga dessa kvinnor anses vara – har kränkts.

Den här gången skedde övertrampen inom fotbollens värld. Men liknande händelser finns överallt; inom andra idrottsföreningar, på jobbet, på krogen.

Annons

Just den här gången heter vardagshjältarna Lars, Urban, Sten och Fredrik. Men de är inte ensamma. Till alla er modiga män som vågar säga stopp: Ni skapar en bättre framtid för våra söner och döttrar.

Tack.

Veckans frågetecken

Ulf Kristersson (M)
Ulf Kristersson (M)Foto: Christine Olsson/TT

Vad var det vi sade? Före valet bedyrade Moderatledaren Ulf Kristersson att något samarbete med Sverigedemokraterna inte var aktuellt ”om inte himlen faller ner”. Vi var många som inte litade fullt ut på hans löfte. De som hånade oss för detta var också många. Nu får vi tyvärr inse att Kristerssons löfte vägde lättare än suget efter makt.

Nog för att decemberhimlen är mörk, men jag ser varken tecken på att den har fallit ner eller att Sverige skulle slitas isär.

Veckans utropstecken

Det är visserligen ett politiskt korrekt grepp som ger uppmärksamhet och därmed klirr i kassan för företaget, men rakhyvelmärket Gilettes metoo-inspirerade reklamfilm som lanserades i början av året är värd att se för alla som inser – eller borde lära sig att inse – att alla förlorar på machokultur.

Filmen finns en googlesökning bort: Gilette The best a man can be

Annons
Annons
Annons
Annons