Annons
Nyheter

I vargens spår i Finnekumla

Den var kraftig, grå och rörde sig inte som en hund. Gun Johansson i Finnekumla tror att hon såg en varg i lördags.
Nyheter • Publicerad 9 april 2013
Runt nio centimeter i diameter var spåret i jorden.
Runt nio centimeter i diameter var spåret i jorden.Foto: Kajsa Kettil
Vargen försvann genom carporten bredvid Gun Johanssons carport. Lisette Fritzon från länsstyrelsen undersökte i går spåren. I mitten Johan Sparre.
Vargen försvann genom carporten bredvid Gun Johanssons carport. Lisette Fritzon från länsstyrelsen undersökte i går spåren. I mitten Johan Sparre.Foto: Kajsa Kettil

Hon stod ute i garaget och sorterade sopor när en rörelse strax utanför fönstret fångade hennes uppmärksamhet. Hon tittade ut och såg ett stort, grått djur ströva omkring i hennes trädgård mellan huset och garaget.

– Men vad är det jag ser? tänkte jag, men sedan förstod jag. Det kan inte vara en hund, det var jag helt säker på, säger Gun Johansson.

Annons

Två meter och en fönsterruta skilde henne från djuret. Det vargliknande djuret nosade lite i en buske vid husknuten, fortsatte till soptunnan och försvann slutligen runt hörnet in i Guns carport. Själv stod hon kvar en stund innan hon gick ut.

– Jag kan inte säga att jag blev rädd direkt, det var mer som att jag blev helt ställd.

Via en granne fick hon kontakt med Johan Sparre som driver Finnekumla gård ett par kilometer därifrån. Hans kor är mitt i kalvningssäsongen, och han vill helst inte ha varg i närheten i närheten av de unga kalvarna. Johan Sparre besökte Gun Johansson, och tillsammans såg de stora tassliknande spår i snön och leran. Johan kontaktade länsstyrelsen och rapporterade syn- och spårobservationerna. I går undersökte länsstyrelsens viltdjursspårare Lisette Fritzon spåren. Hon mätte spåravtrycket till nio centimeter, vilket är i underkant för en varg.

– Jag kan varken säga att det är eller inte är spår av varg. För att vara säkra måste vi spåra flera kilometer, säger hon.

Av vargens tre gångarter är trav den vanligaste. Steglängden mellan tassavtrycken i Finnekumla mätte hon till 1,25 meter. I trav bör längde ligga inom 1,20-1,60 meter.

Hon ställde flera frågor till Gun Johansson om utseende och rörelsemönster. Många som har sett varg berättar enligt Lisette Fritzon att den rör sig smidigt. Det var svårt att avgöra av lördagens händelse, eftersom djuret rörde sig på en begränsad yta.

– Det var ingen lång sträcka den gick här, men jag har aldrig sett en hund gå på det viset. Svansen var rak, inte allt som en hund. Och något halsband hade den inte, säger Gun Johansson.

Lisette Fritzon var med och spårade den varg i Tidaholm som förra veckan dök upp mitt i Borås. Där fanns både spår- och fotobevis. Hon förutspådde redan då den u-sväng som vargen gjorde ner till Borås innan den fortsatte norrut via Göteborg. Det är ett vanligt beteende hos ungvargar som är utsparkade av sina föräldrar och som letar efter en partner och ett nytt revir, berättar hon.

Efter rapporten och besöket i Finnekumla skriver Lisette Fritzon ett svar med sina bedömningar. Hon kan alltså varken bekräfta eller dementera att det var en varg som gick genom byn för tre dagar sedan.

– Men det kan mycket väl ha varit en varg. Vi är tacksamma för och helt beroende av att man rapporterar in sina observationer till oss, säger hon.

Fotnot: Den som har sett, eller tror sig ha sett exempelvis en varg kan registrera det på www.rovobs.se eller www.skandobs.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons